Elämäni kummallisin laskiaistiistai. Lentokoneella (DASH-8 taitaa olla tyyppi, sama josta SAS luopui taannoin turvallisuussyistä) MAputosta zambezian maakuntaan Qualimaneen. Qualimane on metsien keskellä sijaitseva jokivarsikaupunki jonka lähellä kaipaamiamme kookospalmuja on tuhansittain ellei miljoonittain. Paikallinen porukka (kaupungin ulkoalueilla ja metsässä) elättää itsensä kuka mitenkin, kaupustelu on yleinen ammatti, onnekkaat pääsevät töihin valtiolle tai harvoille tuotantolaitoksille. Loput tekevät kookoskiljua, myyvät kookospähkinöitä (k-maito on muuten hyvää!) tai varastavat metsästä puuta ja tekevät hiiltä jota myyvät. Ansiotaso ei päätä huimaa. Kovia ovat köyhistä oloista huolimatta/johtuen sikiämään, se pitää myöntää. Väkeä on.

Kookospalmuista ja siihen liittyvistä projekteista olisi paljonkin juttua, mutta jääköön se nyt käymättä. Faktoja voi silti kertoa: puu elättää tuhansia ja puut ovat kuolemassa LY-tautiin (Lethal Yellowing). Lisäksi puita (kasveja oikeastaan) syö sarvikuonokuoriainen. LY-tauti näyttää tappavan valtaosan puista ja sosiaalinen vaikutus tällä on valtavan tuhoisa. Olemme tutkimusretkueen kanssa mukana miettimässä palmujen hyödyntämistä, mutta saas nähdä riittääkö aika, raha ja rahkeet, koska tässä maassa ongelmia löytyy yrittäjälle vaikka intoa ja auttamishalua on kaikilla osapuolilla. Korruptio näittäisi olevan valtavaa hallintokoneistossa, logistiikkaketju surkeassa kunnossa (huonot harvat tiet, vanha kalusto ja kalliit hinnat), ammattitaitoiset tekijät puuttuvat, jne.

Quelimanessa pidettiin kevyet laskiaistiistain rapujuhlat taskuravuilla. Yllättävän paljon niissä on syömistä ja liha makoisaa. Varjopuolena kevyt vatsaoireilu, muttei onneksi pahempaa. Ruoka on keskimäärin hyvää ja edullista, jollei mene hotellien ravintoloihin. Medium-pihvejä on turha odottaa ja parhaat maut saa kaikkein kummallisimmista ravintoloista, joiden hygieniataso ei todellakaan täytä mitään EU-standardeja. Mutta eipä täällä täytä mikään muukaan asia ;)

Sekavaa tekstiä tällä kertaa, mutta pitkän tauon jälkeen ja matkasta väsyneenä ei jaksa keskittyä. Maputossa tosiaan ollaan pari päivää taas sorvaamassa hakemusta paikallisen yliopiston kanssa. Kuvia en saa näillä yhteyksillä sivuille, mutta Suomessa viimeistään. Ai niin: Lufthansan lentoporukka on menossa lakkoon ja arvatkaapas millä ollaan lentämässä takaisin ;) Vointeja ja terveisiä kaikille!