Tämä kauan pelätty jättimielenosoitus lässähti kunnolla. Poliisi hoiti urkkien puolelta homman mainiosti: 3km säteellä tehtaasta oli ensimmäiset tiesulut joista ei ketään päästetty läpi (pl. tehtaan työntekijät turvatarkastuksen kautta). Tämän jälkeen oli vielä poliisin mukaan kaksi sulkua joista viimeisessä Montevideon koirapoliisi ja erikoisjoukkoja. Argentiinoilta otettiin lipuistakin tangot pois ja odotettu "pari tuhatta ja tuhat uruguaylaista" oli lopulta muutama sata argentiinoa ja kourallinen paikallisia. Jokohan se kohta loppuisi kun huomaavat ettei tällä puolella ihmisiä saa mukaan pelleilyyn. Urkkien mielipide tuntuu olevan että täällä osataan huolehtia omista asioista ilman argentiinan mielipidettä. Tämä on näkynyt vahvana kansallistunteena ja lisääntyneenä moporallina Uruguayn liput kourassa. Joka autossa on pikkulippu ja isommat ovat kauppojen ikkunoissa ja ihmisten parvekkeilla.

Leppälän Mikan kanssa lähdettiin katsomaan kuinka lähelle päästään. Pieneksi pettymykseksi ja toisaalta helpotukseksi poliisi oli ollut tehokas (harvinaista tälle kulttuurille!). Muutama ihan hyvä kuva silti saatiin. Argentiinalaisten kuvia varten pitää ostaa paikallislehti huomenna kaupungin ainoasta lehtikioskista. Miettikää: 30000 asukkaan kaupunki ja yksi lehtikiska! Mahtava maa.

Syyskuun ensimmäinen viikonloppu tuntuu olevan paikallinen vappu. Hotellin edessä olevalla amfiteatterilla oli jonkinlainen kansanjuhla, tangolaulaja lauloi (ja hyvin lauloikin) ja orkesteri säesti. Ihmiset viettävät täällä aina aikaa perheen kesken sunnuntaisin. Istuvat jossain ja juovat matea. Mika kertoi että työkaveritkin puhuvat hyvin vietytyistä päivistä tyyliin: "Oli hieno päivä, istuttiin äidin kanssa ramblalla ja nähtiin päivän aikana pari kaveria". Suomessa moinen maleskelu olisi paha juttu, mutta täällä ei kalenteria taideta tuntea. Tai harrastuksia. Tuo asenne on aika opettavainen stressaaville suomalaisille: aina ei tartte suunnitella ja täyttää päiväänsä väkisin jollain "mukavalla tekemisellä". Miksi aina pitäisi muka tehdä jotain?

Tai no. Työntekoon tuota ei kannata soveltaa. Mutta muuten.