Suosittelen lukemaan Suomessa parhaiten tilanteesta raportoivan Taloussanomien juttuja. Tässä kolme uusinta, jotka antavat jotain kuvaa siitä kuinka naapurissa ei olla laatikon terävimpiä veitsiä:

http://www.taloussanomat.fi/teollisuus/2007/08/29/Botnian+satama+avautui+protestien+keskell%E4/200721050/382

http://www.taloussanomat.fi/teollisuus/2007/08/29/Botnian+tehdas+k%E4ynnistyy+kohutunnelmissa/200720926/382

http://www.taloussanomat.fi/teollisuus/2007/08/29//200720927/382

Eipä noista tosiaan tiedä. Paikalliset tällä puolella jokea sanovat ettei niistä kannata liikaa välittää, ovat kuulemma aina olleet valittamassa jostain. Fray Bentos oli aikanaan jonkinmoinen talousmahti lihatehtaan ansiosta (myi kuulemma kulta-aikoinaan eli Maailmansotina purkkilihaa sekä liittoutuneille että akselivalloille! Ja Ensimmäisen Maailmansodan loputtua Uruguay avusti mm. Ranskaa sillä seurauksella että se sai vaihtokauppana luvan tuottaa Cognacia, vaikkei alue ole lähelläkään Cognacin maakuntaa. Kuulemma kyseessä on tositarina, tiedä sitten...) ja kaippa toispualjokke ollaan oltu aina kateellisia. Hemeenkyrö vs. Ikoolinen -taistelu on pientä tämän rinnalla.

Raukkojen oma teollisuus ei puhdista jätteitään ja siitä kai osasyy pelkoon. Ja kyllähän ihmisiä on helppo villitä valheilla, varsinkin jos takana on poliittista valtaa tai rahaa tai molempia. Kyllä tehdas tietysti päästää saasteita ilmaan ja veteen, muttei näin tiukkoja päästörajoja ole edes Suomessa uusimmissa ympäristöluvissa. Täällä loppuisi teollinen toiminta muualla jos lupien kanssa ollaan säännönmukaisia...